מהמלחמה, דרך הוליווד ועד שבוע האופנה: סיפורו של מעיל הטרנץ'
- גל סלונימסקי
- 21 בנוב׳ 2021
- זמן קריאה 3 דקות
בואו נדבר על מעילי טרנץ'. מדובר באחד הטרנדים הנצחיים שכל שנה מחדש, עם ירידת הטמפרטורות, מוצא את עצמו מונח על המדפים בחנויות האופנה השונות ונחטף במהירות שיא על ידי לקוחות נלהבות. אבל מה הסיפור של המעיל הזה, ומה המקור שלו, ולמה לכולנו עולה לראש בית האופנה ברברי כשאנחנו חושבים על מעיל טרנץ'?
סיפורו של מעיל הטרנץ' מתחיל פחות או יותר בסוף המאה ה-19 כאשר תומס ברברי, סוחר בדים בריטי שלימים הפך למנהל בית אופנה הנושא את שמו, מוצא פתרון לבעיה שהטרידה מאוד את האומה שלו – החומר שממנו ייצרו מעילים לחיילים בצבא. באותה מאה, החליפו חיילי צבא בבריטניה לא מעט מדים בניסיון למצוא את הבד האידיאלי שיהיה גם עמיד לגשם, אבל גם נושם בשמש. החיפוש אחר המדים האידיאליים התחיל עם השימוש בבד שנקרא "מאק", שאותו יצרו צ'ארלס מקינטוש ותומס הנקוק, והיה עשוי כותנה וגומי. מעילי המאק אולי היה יעילים אל מול המים אבל התבררו כלא כל כך נושמים בלחות וחום. אחרי זמן מה, עבר הצבא ללבוש מדים מבד משופר שהגה ג'ון אמרי, אבל גם הוא לא היה כל כך מוצלח במבחן התוצאה, והחיפוש נמשך. בסוף המאה ה-19 נמצאה הגרסה האידיאלית – זו של תומס ברברי.
ברברי הקים את בית האופנה על שמו בשנת 1856 כשרוב לקוחותיו היו אנשים שמבלים בחיק הטבע – בין אם מדובר בחקלאים ובין אם מדובר במטיילים. ב-1879 ממציא ברברי את הבד גברדין ורושם עליו פטנט. מתברר שהבד הזה הוא בדיוק מה שהצבא הבריטי מחפש – עמיד לגשם ונושם בשמש.
בשנת 1914 מונה ברברי לספק הרשמי של משרד המלחמה הבריטי. במלחמת העולם הראשונה הטרנץ' של ברברי כבר נכנס למלתחת החיילים. המעיל, ששימש בעיקר דרגות בכירות כמו קצינים, ופחות חיילים זוטרים, מעוצב בצורה כזו שתענה על צרכיהם במלחמה. השם שלו, טרנץ' – "חפירות" או "תעלות" באנגלית, מעיד על כך שמטרת המעיל היא לשמש את החיילים והקצינים שמפסלים את דרכם בתעלות הבוציות בזמן המלחמה.
בטרם לבשו קציני הצבא הבריטי את מעיל הטרנץ' שעיצב להם ברברי, היו להם מעילי צמר כבדים וסופגים מים, שהקשו על הליכה באותן תעלות. הפעם, הודות לברברי, הם נהנו ממעילים קלים ועמידים לשינויי מזג האוויר. העיצוב היה פרקטי – מהחגורה שאפשרה לתלות עליה אקדחים ונשק, הכיסים העמוקים, הבטנה המחממת, ועד החלק האחורי העליון המנפנף, כמעיין שכמייה, שמאפשר למים לזלוג מטה.
המעיל של ברברי נטמע במלתחה הצבאית לאורך שנים רבות - גם זו של חיילים נוספים שאינם חיילי צבא בריטניה, כמו חיילי הצבא הנאצי במלחמת העולם השנייה. בשל כך, הוא זה שנחשב לממציא הטרנץ' בעולם. ואולם, חשוב לזכור שהוא בסך הכל שדרג עיצוב קיים עם בד חדש שהוא הגה.
בתקופות של מלחמות, טרנדים צבאים מרימים ראשם. בניסיון להראות פטריוטיות בזמן מלחמה ולהתאגד נגד היריב ובעד הלוחמים שנמצאים בשטח, נפוץ המנהג ללבוש בגדים ששואבים השראה מהצבא. כמובן שזה לא תמיד ככה, ובתקופת מלחמת וייטנאם, למשל, הטרנד הצבאי הוא דווקא "הפוך על הפוך", ומרים ראש בניסיון לקדם פציפיזם. ואולם, ביתר התקופות, הטרנדים הצבאיים מקורם בפטריוטיות והזדהות עם הלוחמים. לכן, בתקופת מלחמת העולם השנייה, מעיל הטרנץ' הצבאי מתחיל לזלוג אל חנויות האופנה, כחלק מטרנד צבאי שנפוץ באותה עת.
בשנות ה-40, עם תחילתו של המהפך שעובר הטרנץ' – ממעיל צבאי למעיל אופנתי, מחליטה הוליווד לאמץ את הסטייל הזה, ולתת לו את הגושפנקא הנחוצה. דמויות של עיתונאיים, בלשים, גנגסטרים ומרגלים בסרטים פופולריים מתחילים ללבוש מעילי טרנץ'. אחת מהדמויות המזוהות ביותר עם מעיל הטרנץ' הוא הבלש הספרותי שרלוק הולמס, אך הוא לא לבד. האמפרי בוגרט ב"קזבלנקה", אודרי הפבורן ב"ארוחת בוקר בטיפאני", מריל סטריפ ב"קרמר נגד קרמר" – כולם לובשים מעיל טרנץ'. במידה רבה, הטרנץ' הפך להיות סמל של גברים חסרי פחד ונשים חכמות.
80 שנה קדימה, מעילי הטרנץ' הם חלק בלתי נפרד ממלתחת החורף. נראה כי כמעט ואין שבוע אופנה חורפי בלי כמה דגמים של טרנץ' על המסלול. כל מעצבי האופנה הגדולים ומותגי האופנה המהירה מציעים גרסאות משלהם לאותו מעיל שיצר אז תומס ברברי לחיילי הצבא הבריטי. כמובן שהרבה מהפונקציות שנוצרו לטובת החיילים התעדנו לטובת האופנה, אבל הבסיס העיצובי נותר כשהיה. המעיל הזה משדר סטייל מאופק, שיק על-זמני ותחכום אופנתי. מי היה מאמין שפעם המעיל הזה נועד לריצה בביצות בזמן מלחמה?
Komentar