הסיפור של טיפאני
- גל סלונימסקי
- 23 באוג׳ 2024
- זמן קריאה 2 דקות
הסיפור של טיפאני, אחד ממותגי תכשיטי היוקרה האייקונים בעולם, מתחיל ב-1837, כאשר צ'ארלס לואיס טיפאני, אז בן 25 בלבד, וחברו ג'ון בי יאנג, פותחים חנות בברודווי בניו יורק חנות בעזרת אלף דולר שצ'ארלס קיבל מאביו. הם מוכרים בחנות הזו כל מיני דברים, כמו פריטי עיצוב, שעונים, תכשיטים וכלי כתיבה, אבל ממתגים את עצמם כחנות יוקרתית (Fancy). ביום הראשון בחנות נמכרו פריטים בשווי 4.98 דולרים. די מהר החנות צברה מוניטין והפכה ליעד פופולרי לנשים שחיפשו תכשיטים ושעונים בסגנון אמריקאי עם השפעות ויקטוריאניות.
ב-1853 טיפאני קיבל את השליטה המלאה על החנות והוא משנה את השם מ"טיפאני ויאנג" ל"טיפאני אנד קו". ב-1862 אברהם לינקולן, נשיא ארה"ב, הופך ללקוח של טיפאני וקונה שרשרת פנינים ועגילים לאשתו. וכידוע, לקוחות מפורסמים הם הפרסומת הטובה ביותר. כך, טיפאני ממצב את המותג שלו כנחשק, יוקרתי ופופולרי.

הקשר הראשון של טיפאני ליהלומים היה בזכות רכישת היהלום הצהוב המפורסם ממכרה בדרום אפריקה ב-1878.
אבל זה לא נגמר שם. צ'ארלס אהב את הרעיון שהחנות הקטנה שפתח הופכת להיות שם נרדף ליהלומים, וב-1887 רכש שליש מתכשיטי המלוכה בצרפת במכירה פומבית, מה שסיפק לו את הכינוי – "מלך היהלומים". זה קישר את טיפאני לתכשיטי יוקרה.
ב-1902 צ'ארלס הלך לעולמו, ומי שמחליף אותו בתפקיד הוא בנו לואיס. השינוי שהוא הכניס: הכניס את מעבדת ייצור התכשיטים לתוך החנות בשדרה החמישית בניו יורק.
עוד משהו מעניין ופורץ דרך שעשה צ'ארלס למען המותג שלו: ב-1845 הוא השיק את "הספר הכחול" – קטלוג של התכשיטים שהופץ בדואר ללקוחות ברחבי ארה"ב. זה היה אחד הקטלוגים הראשונים שהודפסו בצבע. עד 1972 הוא עדיין הופץ חינם ללקוחות. לאחר מכן, הוא הפך להיות בתשלום. עד היום טיפאני מייצרת קטלוג שנראה די דומה.
הקטלוג הראשון שהופץ ללקוחות היה בצבע שמזוהה כל כך עם טיפאני - כחול (טורקיז). מאיפה הוא הגיע? מדובר בעוד צעד שיווקי של צ'ארלס. הוא החליט שכל קופסאות התכשיטים יהיו בצבע הכחול זה, יחד עם סרט סאטן לבן. האגדה אומרת שההשראה הייתה המנהג הנוצרי לכלות ביום חתונתן לענוד "משהו ישן; משהו חדש; משהו שאול; משהו כחול". המשהו כחול הזה הוא תכשט של טיפאני, וכך צ'ארלס מייצב את עצמו כפריט חובה לכלות, וכטבעת אירוסים האולטימטיבית.
ב-1998 טיפאני רואשמים סימן מסחרי על הצבע. ב-2001 פנטון, חברת הצבעים העולמית, קוראת לצבע הזה "כחול 1837", על שם השנה שבה הוקמה טיפאני.
ב- 1961 השם טיפאני מקבל הכרה בינלאומית בזכות סרט הקולנוע (עיבוד לספר באותו שם, כמובן) בכיכובה של אודרי הפבורן. לא רק שהיהלום הצהוב המפורסם מככב בתמונת הסרט, אלא הסרט נפתח בדמותה של הולי גולייטלי (הפבורן) מול החנות של טיפאני בשדרה החמישית. הולי גולייטלי סובלת מהתקפי חרדה. הדרך היחידה שלה להירגע היא סיבוב בחנות התכשיטים "טיפאני". "שום דבר רע לא יכול לקרות בטיפאני", אומרת הולי. לדבריה, רק כאשר תמצא מקום שבו תחוש מוגנת כמו בטיפאני, תוכל לקרוא למקום בית.
הסרט "ארוחת בוקר בטיפאני" היה הגושפנקא. טיפאני הפכו למותג יהלומים נחשק ברמה העולמית, ומאז כוחו רק מתחזק, הרבה בעזרת שימוש בדוגמניות, שחקנים ואושיות מהשורה הראשונה.
ב-2021 תאגיד האופנה הענק LVMH רוכש את רוב המניות של טיפאני. זה כמובן לא משנה דבר לתדמית המותג. עדיין נשים רבות ברחבי העולם רק רוצות לקבל תכשיט בשקית כחולה.
Comments